Bianca
Mijn naam is Bianca. Ik ben 38 jaar en in oktober 2010 kreeg ik voor het eerst te maken met pijn aan mijn rug.
Een vriendin vertelde me dat je tegenwoordig zonder verwijzing een afspraak bij een fysiotherapeut kan maken. Dat heb ik uiteraard direct gedaan. De volgende dag kon ik al terecht. Na een uitvoerig gesprek en een uitgebreid onderzoek, bleek er niets ernstigs aan de hand te zijn. Diagnose: instabiliteit!
Zelf had ik nog nooit van gehoord, maar de fysiotherapeut legde het uit als een verminderd vermogen om op tijd je rugspieren aan te spannen bij sommige onverwachte bewegingen. De spieren reageren in dat geval niet op tijd, met als gevolg dat het dan in je rug kan schieten. Wanneer je hier niets aan doet kan dit vaker gebeuren en ook de herstelperiode zal dan langer worden.
De remedie is simpelweg het trainen van de onderrug. Er was echter nog sprake van 2 andere factoren die een goede training zouden hinderen. Eén ervan was de stand van mijn voeten. De fysiotherapeut concludeerde dat het verstandig was om eens langs een podotherapeut te gaan.Ook dit heb ik gedaan en ik draag nu zooltjes waardoor de zogenaamde statiek van mijn rug verbeterd is.
Om lekker en pijnvrij te kunnen sporten ben ik, en dat was de tweede beperkende factor, eigenlijk te zwaar. Iedere kilo sleep je mee en uiteraard is ook dat belastend voor je rug. Tijd voor actie. Via de dietiste van Sportplein Eindhoven heb ik een speciaal voor mij uitgewerkt voedingsadvies gekregen. Een prima advies, getuige de 8 kilo die de weegschaal inmiddels minder aangeeft
Om mijn rugspieren sterker te maken heb ik onder begeleiding van de fysiotherapeut een heel schema van (kracht) trainingen afgewerkt.Ook met prima resultaat. De rugklachten zijn verdwenen.
Om nog fitter te worden ben ik op advies van de fysiotherapeut gaan (hard)lopen, juist omdat je al hardlopend de `strijd` tegen de kilo`s het gemakkelijkst kan winnen. Al is er wel een grote maar: hardlopen is een relatief blessuregevoelige sport. Via de therapeut kwam ik in contact met David van der Linden. Hij is als psycholoog en gecertificeerd Chi-running instructeur verbonden aan Sportplein Eindhoven. Chi-running is een vanuit Amerika overgewaaide totaal nieuwe benadering van hardlopen. Een methode die blessures tot een minimum weet te beperken en dat spreekt mij uiteraard enorm aan.
Om kort te gaan: ik voel me heerlijk! Ik loop 2 keer per week hard, de kilo's vliegen eraf, en mijn rug? In prima conditie!